Voelt het goed? Doe het dan. Voelt het niet goed? Doe het niet

– Lisa

Over Lisa

Lisa Portengen is spreker, schrijver en sprekerscoach.

Geboren in Amsterdam en studeerde af aan de Academie voor Kleinkunst. 8 jaar lang had zij haar eigen evenementenbureau. Ze werkte jaren mee met het (nieuwe denken) initiatief ‘Durftevragen’. Tussendoor bleef ze acteren en speelde in series, films en tv commercials.

Van 2009 tot februari 2017 was zij de oprichtster van de lifestyle Smart&Sexy. Jarenlang heeft zij haar missie ‘vrouwen laten ervaren wie ze werkelijk zijn’ naar buiten gebracht via vele lezingen.  Wie is Lisa en wat doet ze NU? 

Interview

Vertel eens iets over jouw jeugd?

Ik ben geboren in Amsterdam. Samen met mijn tweelingbroer Jeroen. Mijn ouders zijn Frans en Danielle. Zoals veel Amsterdammers verhuisden we rond mijn tiende jaar naar Almere. Ik denk dat wij de eerste inwoners van Almere-stad waren. Alles was zand. Wel stoer spelen in ‘de bouw’ en ‘achter de bergen’ (het spoor). Mijn middelbare school was heel leuk want mijn gymleraren waren cabaretiers Viggo Waas en Peter Heerschop. We maakten veel cabaret en musicals op school. Almere vond ik verder niet zo leuk, dus toen ik ging studeren aan de Academie voor Kleinkunst ging ik meteen weer in Amsterdam wonen! Back home…

Hoe was de studie op de Kleinkunstacademie?

Geweldig! Wat een bijzondere opleiding is dit tot allround podiumkunstenaar. Tussen 4 veilige muren mocht ik met de beste docenten uit binnen- en buitenland vier jaar lang op onderzoek uit. Mijn persoonlijkheid kreeg daar vorm, ik leerde techniek en werd mij bewuster van mijn geloofwaardigheid én ik ontwikkelde mijn smaak.

Waar kunnen wij je op tv zien?

In de loop der jaren ben ik best wel veel op tv geweest, maar nooit in een vaste grote rol. Af en toe een bijrol in series en films, ik speelde een wat langere bijrol in GTST en je kunt mij af en toe zien in tv commercials. Ik doe wat op mijn pad komt, ik heb ook al veel grotere rollen afgeslagen omdat ik het echt leuker vind om te ondernemen en om sprekerscoach te zijn. 

Wat zijn de highlights uit jouw leven?

Goh. Best wel veel. Voor mij dan he? Ik heb meegedaan met Expeditie Robinson. Dat was nogal een ervaring, 3,5 week zonder eten op een onbewoond eiland. En ik was een paar jaar ‘verslaafd’ aan salsadansen en ik ging naar buitenlandse congressen om heel goed te leren dansen. Mijn studie aan de Kleinkunstacademie was 1 grote highlight en natuurlijk de première van mijn Smart&Sexy theatershow. Het schrijven van mijn boek ‘Het regent geluk’ en natuurlijk de geboorte van mijn zoontje Kai. 

Wat heb jij met Smart&Sexy bereikt? 

Mijn missie met Smart&Sexy was om mezelf, en andere vrouwen bewuster te maken van hun potentieel. We kunnen veel meer dan dat we denken! Ik ben zo blij en dankbaar met de honderdduizenden vrouwen die ik heb mogen inspireren. Via lezingen, workshops, theatertour, challenges en online met mijn blogs en video’s. Door deze inspiratie hebben vrouwen stappen gezet in hun leven naar zichzelf toen. Meer en meer kiezen we voor liefde in plaats van angst. En dat is precies de bedoeling. We mogen kiezen voor de liefde. 

Haal je plezier uit de Smart&Sexy lezing en jouw rol als sprekerscoach?

Jazeker! Ik sta graag op het podium en ik ben er nog lang niet op uitgekeken. De vrouwen in de zaal gelukkig ook niet. Het leuke aan het geven van een lezing is dat ik een hele mooie combinatie kan maken tussen inspireren, vermaken en verbinden. Het is een theatrale lezing. Met liedjes en grapjes en veel interactie met het publiek. Ik kan wat ik geleerd heb op de Kleinkunstacademie hier in kwijt. En dat is fijn. Dat alles zo samen komt. Zo leren vrouwen veel van mijn lezingen maar is het ook nog eens leuk om naar te kijken. Theater is zo’n mooi uitgangspunt om iets over te brengen! Mijn enthousiasme voor mijn rol als sprekerscoach is overal te zien op deze site. Naast dat het fantastisch is om iemand persoonlijk te regisseren is het mooiste nog, dat ik met mijn team echt dromen laat uitkomen. Ik kan al mijn ervaring wat ik heb geleerd met het doen van al die lezingen, wat ik heb geleerd op de kleinkunst en heb geleerd bij mijn eventbureau nu samen brengen.   

Jij en ik gaan een lezing ontwikkelen die bij jou past. Veel meer dan een mooie presentatie. Een lezing die jij met trots kan verkopen of die kan helpen bij de promotie van jouw bedrijf of missie. Lees verder en kom in contact met mij. Want ik vind het leuk om mee te denken aan jouw lezing. Dat doe ik vrijblijvend. Pas als we samen een klik hebben en besluiten te gaan samenwerken dan gaan we pas echt van start.

 


Recente blogs van Lisa

Pauline de Wilde

Pauline de Wilde is dagvoorzitter en presentatrice. Haar televisie carrière begon eind jaren ‘90 in Seattle USA. Hier maakt zij de stap van afgestudeerde econome (UVA) naar actrice, om vervolgens in Nederland deze carrière switch voort te zetten. Samen met Lisa heeft Pauline een indrukwekkende lezing gemaakt die gaat over LEF hebben. In dit blog artikel deelt Pauline haar verhaal.

Lees meer

Lyanne Vos

Zij is een brandstrateeg, coach en spreker met een missie. Namelijk jou laten zien hoe briljant jij bent. Samen met Lisa heeft Lyanne Vos een bijzondere lezing gemaakt. In dit blog artikel deelt Lyanne haar verhaal.

Lees meer

Jeannette Welp

Durf om te doen Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Pas nadat ik me aanmeldde voor het traject met Lisa, durfde ik me in te schrijven bij een goed sprekersbureau. En binnen een paar weken ben ik ook nog eens twee keer geboekt! Volgende week ga ik mijn eerste...

Lees meer

Loes Heijmans

In 2015 heb ik het boek ‘Doe mij maar diabetes’ geschreven. Over dit boek gaf ik wel eens presentaties en dat smaakte naar meer. Daarom schreef ik me in bij een sprekersbureau. Daarna dacht ik: ‘Hier wil ik meer mee.’ En tegelijkertijd bedacht ik me dat als je een...

Lees meer

Raimke van den Beemt-Groothuizen

Ze won niet alleen de titel Jong MKB’er van Nederland 2013/2014 maar sleepte in 2013 en 2016 ook twee nominaties in de wacht voor de Viva400-award in de categorie ‘Creatieven’. Raimke van den Beemt-Groothuizen is dan ook niet zomaar een ondernemer. In het traject ‘Maak met mij jouw lezing’ leerde Raimke van Lisa om haar eigen geanimeerde verhaal te vertellen. In dit blog artikel deelt Raimke haar verhaal.

Lees meer